Monday, March 22, 2010

Arutlus teemal: "Kuidas tehnoloogia muudab maailma või maailm tehnoloogiat?"

On palju teaduslikke paradigmasid, mis peegeldavad maailma ja tehnoloogia omavahelisi suhteid. Kuid ükski neist ei suuda anda selget vastust küsimusele, mida küsitakse juba sadu aastaid, ja mis on aktuaalne meie infoajastul: kuidas tehnoloogia muudab maailma või maailm tehnoloogiat?

Esiteks tasub märkida, et valitsevat väärtust suhetes "sotsiaalne keskkond - tehnoloogia" ei oma ükski neist, nagu kirjutab Attila Kincsei: "Ühiskond mõjutab ja muudab tehnoloogiat samal määral nagu tehnoloogia ühiskonda". Veelgi enam, vastavalt Kranzbergi sõnadele, "tehnoloogiad ei ole kindlasti paha, kindlasti ei ole hea, ja nad ei ole neutraalsed. Nad on nagu inimesed". Tulenevalt kommunikatsiooni protsesse ja ühiskonna vajadustele - tehnoloogiad arenevad ja paranevad või vastupidi halvenevad, juhul, kui teatud tehnoloogilisi uuendusi lihtsalt ei ole nõutud tarbijate seas. See sõltub ühiskonna moraalsetest väärtustest ja elanikkonna vanusegruppidest. Nagu me näeme - tehnoloogilise arengu ja sotsiaalse ühiskonna suhted ,vastavalt Kincsei sõnadele, on "järk-järgult moodustuva ühtlase võrguna, kus iga liigutus, isegi väikese elemndi oma, mõjutab kogu võrku."

Seega võiks väita, et doominerivad omavahelised suhted ja ühiskonna väärtused tehnoloogiliste objektide ja kogu tehnoloogiliste süsteemide sisse, mis võivad salvestada ja jagada neid suhteid ja väärtusi läbi aegade. Tehnoloogia ja Ühiskond arenevad koos, samal ajal, siiski asünkroonsus siin kehtib ka. Tehnoloogia liikumapaneva jõu mõju tõttu on võimalik, et tehnoloogia süsteem reageerib muutustele ühiskonnas siiski aeglaselt , aga ka vastupidi. Kuidas need faktorid mõjutavad üksteist?

Mis puudutab tehnoloogia mõju ühiskonnale, siin on kindlasti mõjutavaks teguriks kriisis. Näiteks telegraafi leiutamine (nagu on kirjeldatud Attila Kincsei töös) - see on vastus informatsiooni levitamise ja tema õigeaegse ssabumise kriisile. Teine vajavadus tehnoloogilises arengus on selgelt näha Interneti ja arvutite arengus: algselt nad olid hädavajalikud ainult valitsusasutustele, et kuidagi koguda, jaotada ja säilitada plahvatuslikult kasvava informatsiooni mahtu.

Aga kas mõjutavad tehnoloogiad ise, inimtegevuse toode, ühiskonda sama palju kui ühiskond tehnoloogijaid? Kindlasti jah. Näiteks toodete kvaliteedi parandamine viis tasakaalust välja tootmise ja tarbimise võrdsuse. Sellest tulenevalt - kahekümnenda sajandi kriis. Pealegi, nagu kirjutab Manuel Castells: "Veel üks tähelepanuväärne näide on e-mail, mis oli algselt ette nähtud olulise info vahetamiseks, aastaid hiljem sai sellest viis inimeste suhtlemiseks. Uuemate tehnoloogiate alternatiivne kasutamine on viinud selleni, et näost näkku suhtlemine on asendatud virtuaalse suhtlemisega, inimesed eelistavad p2p võrku, veeb bloge, jututoaid ja sotsiaalseid võrgustikke.

Kokkuvõttes, tahaksin märkida, et Infoühiskond, kus tehnoloogiate mõju ühiskonnale on sama, mis ühiskonna mõju tehnoloogiatele - see on radikaalsete muudatuste toode, mis toimusid kahekümnendal sajandil. Infotehnoloogiline revolutsioon võib muuta inimkonna moraalseid väärtusi, kuid ei tasu unustada, et ühiskond ise - on veebi segmend "tehnoloogia-maailm", kus kõik on omavahel seotud. Infoühiskond - see on moodsa sotsiaalse struktuuri ajastu, uus periood inimarengus.

No comments:

Post a Comment